Dragi Colegi,
În contextul evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea COVID-19, Președintele României, a semnat luni, 16 martie a.c., decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile.
La momentul redactării acestui text, nu sunt cazuri de medici dentiști confirmați pozitiv pentru virusul COVID-19 în București. Totuși, suntem conștienți de îngrijorarea pe care această pandemie o cauzează și vrem să oferim o direcție clară comunității stomatologilor din București.
Guvernul României, DSU, INSP comunică constant despre măsurile luate împotriva pandemiei gripale pentru a veni în sprijinul dvs. Vă rugăm să vă informați la zi, din surse oficiale, despre planul de măsuri și recomandări ale autorităților și să le aplicați ca atare.
DSU – http://www.dsu.mai.gov.ro/
INSP – https://www.cnscbt.ro/
CMSB – https://www.cmsb.ro/
Scopul acestei comunicări este să ne focusăm mai degrabă pe soluțiile locale, practice pentru profesia de medic dentist/stomatolog.
Este obligația noastră profesională, personală și morală să avem grijă de noi, de familiile noastre, de colegii noștri și de comunitatea din care facem parte. Cu toții trebuie să fim vigilenți în această situație nouă.
Devine clar că acordarea de servicii stomatologice de rutină în condiții „normale” nu mai este sustenabilă. Datorită faptului că:
- procedurile generatoare de aerosoli, ce fac parte din practica uzuală stomatologică, ar trebui evitate în această perioadă
- măsurile luate de autorități recomandă statul acasă și reducerea contactului personal, care ar putea surveni în sălile de așteptare și la intrarea în unitățile medicale
- numărul anulărilor și reprogramărilor din partea pacienților este în continuă creștere.
Trebuie să luăm atitudine în a proteja publicul larg și echipele din cabinetele dentare.
Astfel, facem următoarele recomandări/precizări:
- Acordarea ajutorului medical de urgență care nu poate fi amânat. Conform art.663, alin.(3) din Legea 95/2006 – „Medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moașa au obligația de accepta pacientul în situații de urgență, când lipsa asistenței medicale poate pune în pericol, în mod grav și ireversibil, sănătatea sau viața pacientului.”
- Pentru pacienții care au o programare de urgență, echipele dentare trebuie să stabilească prin telefon, sms sau alte metode de comunicare dacă există riscul unei eventuale infecții cu COVID-19. Triajul, evaluarea și raportarea cazurilor se va face conform recomandărilor autorităților.
- Reducerea la minim a numărului de controale de rutină prin anularea programărilor, cu scopul de a diminua nevoia călătoriilor cu transportul public și eventualele contacte cu alți pacienți în sălile de așteptare
- Ținând cont de riscul potențial al cazurilor asimptomatice din această perioadă, este recomandat și necesar să reducem pe cât posibil expunerea staff-ului medical și a pacienților la manopere generatoare de aerosoli
- Folosirea procedurilor de igienă cu rigurozitate. Suprafețele vor fi dezinfectate cu multă atenție incluzând și mânere ușilor, etc.
Medicii și cabinetele trebuie să lucreze îndeaproape atât cu DSP-ul de care aparțin, cât și cu alte cabinete dentare pentru a asigura cazurile de urgență ale pacienților, dar și să ofere consultare telefonică în timpul orelor de funcționare.
Vă rugăm asigurați-vă că telefonul, website-urile și căile de comunicare sunt corecte și accesibile. Fiți pregătiți în a lucra prin altfel de metode pentru a contribui la eforturile pe care toți le facem în această perioadă.
Gândurile noastre merg către voi. Într-adevăr este o situație care evoluează de la zi la zi și e nevoie ca noi toți să luăm atitudine pentru a ne asigura contribuția în a împiedica răspândirea COVID-19 pentru protecția noastră și a comunității din care facem parte.
Echipa CMSB
Recomandări INSP pentru unități sanitare găsiți aici.
Recomandări INSP pentru utilizarea rațională a PPE în contextul COVID-19 găsiți aici
Recomandări ISNP pentru reguli de urmat în Igiena mâinilor pentru personalul medical care îngrijește persoanele suspecte sau confirmate cu infecție cu noul coronavirus găsiți aici.
Informații tehnice publicate de Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization) pot fi consultate aici.
Lasă un răspuns